Han är född 1948 i Uleåborg i Finland bor och arbetar i Åkersberga.
Jussi Taipaleenmäki är autodidakten från finska Uleåborg som med sitt personliga måleri tagit sig ända in i entrén till den franska konstens högborg, Carrousel du Louvre, en utställningshall i direkt anslutning till det berömda muséet i Paris. 2004 var Jussi och ställde ut på ”Salon 2004 de la Nationale Beaux Arts” och dåvarande presidenten Jacques Chirac invigde utställningen där Jussi var representerad med två målningar.
Konstgalleri Vättern hade just startat för mer än 25 år sedan och bland de första som ställde ut sina karaktäristiska bilder och målningar var Jussi Taipaleenmäki. Motalaborna och många andra östgötar tog till sig hans bilder och sedan dess har han varit en trogen utställare på Konstgalleri Vättern. Den här gången visar han många nya bilder från ännu en resa till Frankrike. Stilen känns igen och i det franska landskapet har han hittat många nya motiv i sina guasch målningar.
Jussi är i dag representerad i ett stort antal kommuner och landsting i Sverige och Danmark, men hans konst finns även bl a på Moderna museet Stockholm, L`ássociation musee d`árt contemporain, Chmalieres, Frankrike, Nationalmuseum, Stockholm, Skövde Konstmuseum, Smålands Konstarkiv, Värnamo och Östergötlands Museum, Linköping.
Offentliga utsmyckningar:
Brännögårds, Folkets Hus
Falkenbergs kommunala musikskola
Länslasarett, Jönköping
Henriksberg, Göteborg
Hallands landstings tvätteri, Torup
Hyltebruk Centrum, Hyltekommun
Hylte kommunhus
Hyltekommuns räddningsstation och gatukontor
Polishuset, Ystad
Värnamo Folkets Hus
Stora Enso, Hyltebruk
I dag är Jussi Taipaleemäki verksam som målare, grafiker och skulptör och antalet separatutställningar är många runt om i landet. Jussi har arbetat som konstnär sedan 1979.

jussi_taipaleenmaki_3006 jussi_taipaleenmaki_3008 jussi_taipaleenmaki_3009 jussi_taipaleenmaki_3013